ضمانت نامه بانکی، تعهد کتبی وغیر قابل برگشت، جهت پرداخت مبلغ معینی به ارز یا ریال به ذینفع ضمانت نامه (خریدار/کارفرما) در مقابل درخواست کتبی ذینفع مطابق مفاد و شرایط مندرج در ضمانت نامه میباشد، در صورتی که ضمانت خواه (فروشنده/ پیمانکار) از انجام تعهدات خود بر طبق قرارداد پایهی موضوع ضمانت نامه، منعقده فیمابین ذینفع و ضمانت خواه، قصور نماید و یا به هر دلیلی نسبت به انجام قرارداد مربوطه استنکاف ورزد.
انواع ضمانت نامههای بانکی
انواع ضمانت نامه های بانکی به لحاظ کاربردی
- ضمانت نامه حسن انجام کار
این نوع ضمانت نامه برای تضمین و اطمینان از انجام صحیح، کامل و به موقع تعهدات (فروش کالا/ ارائه خدمات) توسط ضمانت خواه (پیمانکار/فروشنده)، به نفع ذینفع (خریدار/کارفرما) مطابق با مفاد قرارداد منعقده فی مابین صادر می گردد و در صورتیکه حسب اعلام کتبی ذینفع، ضمانت خواه از انجام تعهدات خود قصور نماید، بانک ضامن متعهد به پرداخت مبلغ ضمانت نامه طبق مفاد و شرایط آن به ذینفع می باشد.
- ضمانت نامه پیش پرداخت
در برخی از قراردادها ضمانت خواه (فروشنده/پیمانکار) درخواست می نماید که درصدی از ارزش پیمان (فروش کالا/ ارائه خدمات)، در قرارداد منعقده با ذینفع (خریدار/کارفرما)، برای شروع عملیات موضوع پیمان، جهت تقویت بنیه مالی ضمانت خواه برای مواردی مانند تجهیز کارگاه، تکمیل تجهیزات و غیره تحت عنوان پیش پرداخت و در مقابل اخذ ضمانت نامه ای تحت همین عنوان به او پرداخت گردد. به موجب این ضمانت نامه، ذینفع اطمینان کافی از انجام به موقع تعهدات از سوی ضمانت خواه داشته و به تناسب پیشرفت کار و ارائه صورت وضعیت از سوی ضمانت خواه، مبلغ ضمانت نامه از سوی ذینفع قابل کاهش می باشد.
- ضمانت نامه شرکت در مناقصه یا مزایده
شرکت ها، سازمان ها و موسسات دولتی، خصوصی و یا اشخاص حقیقی معمولاً برای خرید یا فروش اموال و یا برای اجرای پروژه ها یا تأمین خدمات مورد نیاز خود اقدام به برگزاری مناقصه یا مزایده می نمایند. در این خصوص کارفرما جهت اطمینان از وصول پیشنهادات واقعی شرکت کننده در مناقصه و ارائه پیشنهادهای سنجیده و مطلوب از لحاظ مشخصات فنی و قیمت از سوی ایشان، از اشخاص شرکت کننده در مناقصه و یا مزایده می خواهد که به همراه پیشنهاد خود، ضمانت نامه ای به وی تسلیم نمایند تا در صورت برنده شدن در مناقصه/ مزایده از عقد قرارداد مربوطه استنکاف نورزیده و مفاد و به شرایط پیشنهاد خود پایبند باشند.
- ضمانت نامه استرداد کسور وجه الضمان
گاهی اوقات ذینفع ضمانت نامه (خریدار/کارفرما) برای اطمینان از صحت ایفای تعهدات ضمانت خواه (فروشنده/ پیمانکار)، مبالغی را (که معمولا از 10 درصد مبلغ قرارداد فراتر نمی رود)، به عنوان تضمین حسن اجرای کار/ تعهدات از مبلغ ناخالص صورت وضعیتها/سیاهه های صادره توسط پیمانکار کسر نموده و در حسابی نزد خود نگهداری می نماید، که بنا بر تقاضای ضمانت خواه، می تواند در مقابل ارائه ضمانت نامه بانکی استرداد کسور وجه الضمان، مبلغ کسورات تضمین حسن اجرای کار/تعهدات را جهت جبران کمبود نقدینگی ضمانت خواه به وی مسترد نماید.
- ضمانت نامه تعهد پرداخت
ضمانت نامه ای می باشد که به موجب آن، بانک ضامن به نیابت از ضمانت خواه متعهد به پرداخت مبلغ معینی وجه نقد به ذینفع، جهت تضمین بازپرداخت هرگونه وام و تسهیلات دریافتی توسط ضمانت خواه از ذینفع، می گردد.
توجه
-
صدور ضمانت نامه ارزی تعهد پرداخت بابت تأمین و پوشش تعهدات پرداختی مربوط به واردات کالا و خدمات و تضمین بازپرداخت وام و هر نوع تسهیلات ارزی دریافتی از مؤسسات مالی و بانکهای خارجی، مجاز نمی باشد.
-
صدور ضمانت نامه تعهد پرداخت تحت تضمین متقابل بانکهای خارجی که اداره مطالعات و سازمانهای بین المللی بانک مرکزی ج.ا.ا، نظر مثبت خود را در خصوص وضعیت مالی - اعتباری آنها اعلام کرده باشد، با قبول مسئولیت توسط مؤسسه اعتباری بلامانع می باشد.
انواع ضمانت نامه های ارزی از لحاظ نحوه صدور
- ضمانت نامه مستقیم
ضمانت نامه ای که مستقیماً توسط بانک ضامن و بنا به تقاضای ضمانت خواه و بدون دخالت بانک کارگزار دیگری، به نفع ذینفع ضمانت نامه صادر می گردد.
ضمانت نامه ای که به واسطه یک (یا چند) بانک کارگزار از طریق صدور ضمانت نامه متقابل به نفع بانک کارگزار صادر می گردد. در این روش بانک کارگزار به پشتوانه ضمانت نامه متقابل دریافتی از بانک دیگر، نسبت به صدور ضمانت نامه به نفع ذینفع در کشور خود اقدام می نماید.
انواع ضمانت نامه های ارزی از لحاظ ماهیت
- ضمانت نامه وارداتی
آن دسته از ضمانت نامههایی است که به پشتوانه ضمانت نامه متقابل دریافتی از یک بانککارگزار خارجی به عنوان وثیقه (Collateral) ، به درخواست فروشنده/پیمانکار خارجی، توسط بانک ایرانی به نفع خریدار/ کارفرمای ایرانی به ارز یا ریال صادر میشوند.
- ضمانت نامه صادراتی
آن دسته از ضمانت نامه هایی است که به درخواست و پشتوانه وثایق دریافتی از ضمانت خواه (پیمانکار/فروشندهی) ایرانی (و یا ارائه ضمانت نامه متقابل توسط یکی از بانک های داخلی به عنوان وثیقه) به نفع ذینفع (خریدار/ کارفرمای) خارجی، (در مورد قراردادهای بین المللی داخل کشور و در قالب فراردادهای داخلی، به نفع ذینفع ایرانی) به ارز (یا ریال) صادر میگردد .
مدارک مورد نیاز
- ارائه تصویر مدارک مربوط به رابطه پایه اعم از: آگهی/دعوتنامه شرکت در مناقصه، قرارداد امضاء شده، اعتبار اسنادی، ابلاغیه ارجاع کار و سایر اسناد مربوطه در دو نسخه (برابر اصل نمودن کلیه نسخ توسط شعبه اجباری است)
- دریافت و تکمیل فرم ها و تعهدنامه های مربوط به درخواست ضمانت نامه از شعبه دارنده حساب در سربرگ شرکت با امضاء و مهر مجاز (تأییدیه امضاء توسط شعبه الزامی است)
- ارائه کلیه مدارک مورد نیاز مراجع اعتباری بانک (شعبه و مراجع بالاتر)
- ارائه سایر مدارک متناسب با شرایط خاص درخواست
توجه
صدور انواع ضمانت نامههای ارزی مورد نیاز اشخاص حقیقی وحقوقی غیر ایرانی صرفاً درصورت توثیق ۱۰۰ درصد عین وجهالضمان به ارز با منشأ مورد پذیرش بانک امکان پذیر است.
وثایق و تضامین مورد نیاز
میزان وثایق مطابق با مفاد آئین نامه صدور ضمانت نامه و ظهرنویسی از طرف بانک ها و حسب مجموعه مقررات ارزی ابلاغی توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و همچنین خط مشی اعتباری بانک و تصمیم مراجع اعتباری، بر اساس ظرفیت و اهلیت اعتباری مشتری و نوع و شرایط ضمانت نامه درخواستی در چارچوب ضوابط و مقررات مربوطه تعیین خواهد گردید .
کارمزد
مبنای تعرفه کارمزد براساس نوع و ترکیب وثایق مأخوذه، به صورت روزشمار و پرداخت آن به عهده ضمانت خواه می باشد.
تماس با واحد ضمانت نامه های ارزی
اداره کل بین الملل، واحد ضمانت نامههای ارزی
واحد ضمانتنامه های ارزی
|
82962328
|
نمابر
|
82962504
|
آدرس پست الکترونیک
|
LGDEPT@BANKMELLAT.IR
|
کد سوئیفتی
|
BKMTIRTHLGD
|
نشانی
|
تهران، خیابان آیت اله طالقانی، نبش خیابان شهید عباس موسوی (فرصت)، شماره 276، ساختمان ادارات مرکزی بانک ملت، طبقه 10 ، واحد ضمانت نامه های ارزی
کد پستی 1581736911
|
>>> استعلام ضمانت نامه های ارزی
>>>فرم درخواست ضمانت نامه ارزی
سوالات متداول در حوزه ضمانت نامه های ارزی
1. برای صدور ضمانت نامه ارزی چه مدارک و مستنداتی لازم است؟
تصویر مدارک مربوط به رابطه پایه اعم از: آگهی/دعوتنامه شرکت در مناقصه، قرارداد امضاء شده، اعتبار اسنادی، ابلاغیه ارجاع کار و سایر اسناد مربوطه در دو نسخه (برابر اصل نمودن کلیه نسخ توسط شعبه الزامی است) - دریافت و تکمیل فرم ها و تعهدنامه های مربوط به درخواست ضمانت نامه از شعبه دارنده حساب در سربرگ شرکت با امضاء و مهر مجاز (تأییدیه امضاء توسط شعبه الزامی است) - ارائه کلیه مدارک مورد نیاز مراجع اعتباری بانک (شعبه و مراجع بالاتر) - ارائه سایر مدارک متناسب با شرایط خاص درخواست
2. وثایق و تضامین صدور ضمانت نامه ارزی شامل چه مواردی می تواند باشد؟
میزان وثایق مطابق با مجموعه مقررات ارزی ابلاغی توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و همچنین خط مشی اعتباری بانک و تصمیم مراجع اعتباری، بر اساس ظرفیت و اهلیت اعتباری مشتری و نوع و شرایط ضمانت نامه درخواستی در چارچوب ضوابط و مقررات مربوطه تعیین خواهد گردید.
3. کارمزد و هزینه های صدور ضمانت نامه چگونه محاسبه می گردد؟
مبنای محاسبه کارمزد، نوع و ترکیب وثایق مأخوذه بر اساس تعرفه مصوب شورای هماهنگی بانک ها، به صورت روزشمار و پرداخت آن به عهده ضمانت خواه میباشد.
4. مفهوم URDG چیست؟
عبارت URDG مخفف مقررات متحدالشکل ضمانت نامه های عندالمطالبه ( نشریه شماره 758 اتاق بازرگانی بین المللی ـ ICC) می باشد که توسط بانک ها، موسسات تجاری و صنعتی در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرد که تحت آن بانک ضامن این اطمینان را فراهم می نماید که ضمانت نامه عندالمطالبه یک تعهد مستقل است که تابع شرایط خودش می باشد.
ED: e.keramat 980501 no: 98/651412