تأمين مالی را میتوان تهيه منابع مالی و وجوه برای ادامه فعاليت شرکتها و ايجاد و راهاندازی طرحهای توسعه و درآمدزای واحدهای اقتصادی تعريف کرد. به عبارت ديگر، مصرفکنندهها، بنگاههای توليدی و تجاری و دولتها اغلب، منابع مالی در دسترس برای رسيدن به اهداف، پرداخت بدهیها يا معاملات ديگر را ندارند و بايد از طرق مختلف، پولی را که آنها برای عمليات خود نياز دارند بدست آورند. فرآيندی که عاملان اقتصادی اين ميزان منابع مالی را بدست میآورند و انتخاب روش آن را تأمين مالی میگويند.
تأمين مالی در شرکتهای بزرگ امری عادی است و مديريت شرکت برای انجام فعاليتهای مختلف شرکت با شيوههای مختلف تأمين مالی روبروست. گسترش و پيچيدگی فعاليتهای اقتصادی و تحول سريع و روز افزون معاملات و نياز شرکتها به حفظ ظرفيت يا توسعه فعاليتها، حفظ يا افزايش قدرت رقابت با ساير شرکتها، نياز به منابع مالی را افزايش داده است. از طرف ديگر، همواره هدف اصلی مديران حداکثر کردن سود سهامداران میباشد؛ بدين منظور، شرکتها سعی میکنند با توجه به نياز و توان خود، از منابع مختلف مالی بهره برده و وجوه حاصل از تأمين مالی را در بخشهای مختلف سرمايهگذاری کرده تا بتوانند در پيشبرد هدفهای خود، از جمله، حداکثرسازی سود سهامداران و کسب رضايت آنها، موفق باشند.
منابع و متقاضیان تامین مالی
در تأمین مالی پروژهها با توجه به نوع پروژه و صنعت مرتبط با آن، حجم مالی و زمان مورد نیاز در نظر گرفته شده برای پروژه، شرایط کشور میزبان پروژه از نظر امنیت سیاسی، اقتصادی و قوانین موجود در آن و میزان حساسیت پروژه در آن کشور میتوان روشهای مختلفی را برای تأمین مالی پروژه متصور شد.